Pages

RAS EXAM WORLD

Discussion Forum for RAS Aspirants

Total Pageviews

Thursday, March 29, 2012

India GK Objective Questions FOR RAS PRE EXAM

India GK Objective Questions

India GK Objective Questions
1. Mettur dam is situated on the river
A. Cauvery
B. Narmada
C. Krishna
D. Mahanadi
Ans. (A)

2. Tirupati temple is located in—
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerala
Ans. (b)

3. Which Pakistani scientist is suspected to be involved in giving nuclear know how to other countries?
A. Shahariyar Khan
B. Imaran Khán
C. Javed Kazi
D. Abdul Qadir Khan
Ans. (D)

4. Who is the chief minister of Asom?
A. Tarun Gagoi
B. Hiteshwar Saikia
C. Prafful Kumar Mohanta
D. None of these
Ans. (A)

5. ‘Jai Jawan, Jai Kisan’ slogan was given by
A. Indira Gandhi
B. Lal Bahadur Shastri
C. Mahatma Gandhi
D. Jawahar Lal Nehru
Ans. (B)

6. The people of Indus Valley Civilization worshipped
(a) Brahma
(b) Vishnu
(c) Pashupati
(d) Indra and Varun
Ans. (c)

7. Ashoka was related to:
(a) Haryak dynasty
(b) Mauryan dynasty
(c) Gupta dynasty
(d) None of these
Ans. (b)

8. The Rajasthan canal takes water from the river
A. Ravi
B. Ghaghara
C. Yamuna
D. Sutlej
Ans. (D)

9. International Women’s Day is celebrated on
A. May 27
B. January 9
C. April 7
D. March 8
Ans. (D)

10. Amnesty International is—
(a) a human rights group
(b) a refugee camp in Somalia
(c) a wing of World Bank
(d) none of these
Ans. (a)

11. Insulin controls the metabolism of—
(a) sugars
(b) fats
(c) proteins
(d) salts
Ans. (a)

12. Sariska bird sanctuary is situated in
A. Haryana
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh
Ans. (C)

13. If it is 4p.m. on Monday at l50° W longitude, what is the time at 150 ° E longitude?
A. Sunday, 8 p.m.
B. Tuesday, 4a.m.
C. Tuesday, 4p.m.
D. Tuesday, 12 noon
Ans. (D)

14. The mixed economy means
A. Equal importance for agriculture and heavy industries
B. Co-existence of small scale and large scale industries
C. Co-existence of the poor and the rich
D. Co-existence of private and public sectors
Ans. (D)

15. Loktak lake is situated in which state?
A. Manipur
B. Sikkim
C. Tripura
D. Mizoram
Ans. (A)

16. Which of the following diseases cannot be prevented by vaccination?
A. Whooping cough
B. Smallpox
C. Polio
D. Diabetes
Ans. (C)

17. Spondylitis affects which organ of the body?
A. Lungs
B. Kidney
C. Spinal cord
D: Brain
Ans. (C)

18. Who composed Ain-e-Akbari?
A. Farista
B. Ibn Batuta
C. Abul Fazal
D. Birbal
Ans. (C)

19. Who introduced the ‘Doctrine of Lapse’?
A. Dalhousie
B. Canning
C. Rippon
D. Lytton
Ans. (A)

20. Who permitted the English to establish first factory in India?
A. Akbar
B. Jehangir
C. Shahjahan
D. Aurangzeb
Ans. (B)

21. The word Buddha means
A. A winner
B. A preacher
C. An Enlightened
D. A traveler
Ans. (C)

22. Who determined the boundary between India and Pakistan?
A. Lord Mountbatten
B. Sir Radcliff
C. Sir Cripps
D. Laurence
Ans. (B)

23. When did the British Government annul the partition of Bengal?
A. 1919
B. 1917
C.1914
D. 1911
Ans. (D)

24. Who was the chairman of the Drafting Committee of the framers of the Indian constitution?
A. L. B. Kriplani
B. Dr. Rajendra Prasad
C. J. L. Nehru
D. Dr. B. R. Ambedkar
Ans. (D)

25. Who gave the most effective slogan “Do or Die” during Quit India Movement?
A. Mahatma Gandhi
B. J. L Nehru
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Subhash Chandra Bose
Ans. (A)

26. Where were the Olympics 2008 held?
A. China
B. Greece
C. Italy
D. France
Ans. (A)

27. Which vitamin is provided by sunlight to body?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Ans. (d)

28. The longest river of Karnataka is
A. Krishna
B. Cauvery
C. Tungbhadra
D. Godavari
Ans. (A)

29. Which city of Karnataka is growing fast in the field of information technology and software?
A. Bhadravati
B. Mysore
C. Hassan
D. Bengluru
Ans. (D)

30. Which of the following is not a tax of the Central Government?
A. Income tax
B. Excise duty
C. Land revenue
D. Corporate tax
Ans. (C)

31. Which countries are related to Palk strait?
A. India and Sri Lanka
B. North Korea and South Korea
C. China and Pakistan
D. Britain and France
Ans. (A)

32. Which of the following states is the largest in area?
A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Mahrashtra
Ans. (C)

33. Which of the following rivers flows to the west?
A. Godavari
B. Cauvery
C. Narmada
D. Krishna
Ans. (C)

34. Who was elected the permanent chairman of the Constituent Assembly on December 11, 1946?
A. J. L. Nehru
B. Dr. Rajendra Prasad
C. Dr. B.R. Ambedkar
D. K.M. Munsi
Ans. (B)

35. First general elections were held in India during
A. 1949 — 50
B. 1950 — 51
C. 1951 — 52
D. 1956 — 7
Ans. (C)

36. The longest dam in India is
A. Bhakra Nangal dam
B. Nagarjun Sagar dam
C. Hirakud dam
D. Kosi dam
Ans. (C)

37. The jog water fall is situated in
A. Uttar Pradesh
B. West Bengal
C. Karnataka
D. Mahrashtra
Ans. (C)

38. The brightest planet is
A. Jupiter
B. Mars
C. Venus
D. Mercury
Ans. (C)

39. The currency of Italy is
A. Dollar
B. Waht
C. Pound
D. Lira
Ans. (D)

40. The rings are found around
A. Uranus
B. Jupiter
C. Mars
D. Saturn
Ans. (D)

41. The filament of an electric bulb is made of
A. copper
B. Iron
C. Aluminum
D. Tungsten
Ans. (D)

42. ‘Clove’ is obtained from
A. Root
B. Stem
C. Bud
D. Fruit
Ans. (C)

43. A mega city has a minimum population of:
(a) 10 lakhs
(b) 20 lakhs
(c) 50 lakhs
(d) 1 crore
Ans. (d)

44 The language of Chola rulers was:
(a) Sanskrit
(b) Kannada
(c) Tamil
(d) Telugu
Ans. (c)

45. Gandhiji started march to Dandi from:
(a) Dandi
(b) Sabarmati Ashram
(c) Gujarat
(c Champaran
Ans. (b)

46. Which the following rivers pass through valley?
(a) Godavari
(b) Narmada
(c) Krishna
(d) Mahanadi
Ans. (b)

47. The sex ratio is the highest in
(a) Kerala
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d7. Mizoram
Ans. (a)

48. The post of collector in India was created in the
(a) 1772
(b) 1779
(c) 1792
(d) 1882
Ans. (a)

49. Who defeated the Marathas in
the third battle of Panipat?
(a) Afghans
(b) Mughals
(c) English
(d) French
Ans. (a)

50. The number of Puranas is:
(a) 18
(b) 21
(c) 23
(d) 16
Ans. (a)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment